Senin İçin En Uygun Aralıklı Oruç Planı Hangisi?

Beslenme uzmanlarının “aralıklı oruç” olarak tanımladığı diyet biçimi, gün içinde yeme zamanı kısıtlanmış beslenmeyi ifade eder. Bunun kalori kısıtlayıcı diyetlerden farkı ise gıda alımının gün içinde sadece belli zaman aralıklarında gerçekleşmesidir. Eğer aralıklı oruç diyeti yapmayı planlıyorsan aşağıdaki faktörleri mutlaka dikkate almalısın:

  • Amaç: Amacın kilo vermek, dayanıklılığı artırmak veya ikisi birden de olabilir.
  • Planlanan Sonuç: Ulaşılması hedeflenen ve mevcut kilo arasındaki fark.
  • Süre: Yeme ve oruç aralıklarının süreleri.
  • Sağlık: Sağlığının aralıklı oruç diyetine uygunluğu.

Şimdi tüm bu başlıkları detaylı olarak ele alalım.

  1. Amaç: Aralıklı oruç diyetinin amacı kilo vermekse, daha sık yapılması (örneğin haftada en az 4 kez) avantajlı olur. Sağlıklı ve normal kiloda bir insanın haftada iki gün aralıklı oruç diyeti yapması dayanıklılığını artırmak için faydalıdır. Bizim önerimiz her yetişkin insanın haftada en az 2 gün aralıklı oruç diyeti yapması yönünde.
  2. Planlanan Sonuç: Hedeflediğin kilo ile mevcut kilon arasındaki fark büyük ve yağ oranın yüksekse, sağlıklı bir kiloya ulaşmak için daha uzun zaman aralıkları ile daha sık aralıklı oruç diyeti yapman iyi olabilir(örn: haftanın her günü, 16-8 aralıklı orucu). Sonrasında daha esnek bir programa geçebilirsin.
  3. Süre: Yapılan araştırmalara göre beslenme aralığını ne kadar günün erken saatinde tutarsan bu aralıklı oruçtan o kadar fazla yararlanmanı sağlıyor. Yani beslenme aralığının saat 11.00 ile 17.00 arasında olması, 14.00 ile 20.00 arasında olmasından daha yararlı olacaktır. Ayrıca kısıtlama aralığını 18 saate çekmen, otofaji (vücudun hasarlı hücreleri temizleme süreci) ve yağ yakma açısından daha etkili olur. Fakat bu uzun süreler için hiç telaşlanma, çünkü bir defa başladığında oruç tutmaya alışacaksın! 14 saat oruç tutmaya başlayıp bu süreyi zaman içinde artırabilirsin.
  4. Sağlık: Önemli bir sağlık sorunun veya devam eden bir tedavin varsa (örneğin kontrolsüz diyabet, kanser, metabolik veya hormonal bozukluklar, yakın zamanda geçirilmiş ameliyatlar, yeme bozuklukları vb.) aralıklı oruç diyetine başlamadan önce mutlaka bu konuda deneyimli bir hekime veya beslenme uzmanına danış. Bazı sağlık sorunları aralıklı oruç diyetine engel olmayabilir, ama mutlaka bir rehberlik almalısın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir